In this General Awareness post, We are going to discuss top 10 most important Book and Author GK questions In Hindi & English. And also get General Awareness gk pdf gk in hindi for any competitive exam like RRB, SSC, PSC, Bank etc.

Book and Author

1. Who wrote the book “Freedom from Fear”?

“फ्रीडम फ्रॉम फियर” पुस्तक किसने लिखी है?

(A) Benazir Bhutto / बेनजीर भुट्टो

(B) Corazon Aquino / कोराजोन एक्विनो

(C) Aung San Suu Kyi / आंग सान सू की

(D) Nayantara Sehgal / नयनतारा सहगल

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(C)

2. Which of the following book is written by A.P.J. Abdul Kalam?

निम्नलिखित में से कौन सी पुस्तक ए.पी.जे. अब्दुल कलाम?

(A) Developing India / विकासशील भारत

(B) Science in Today’s India / आज के भारत में विज्ञान

(C) Defence Setup in India / भारत में रक्षा सेटअप

(D) Guiding Souls / मार्गदर्शक आत्मा

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(D)

3. Who is the author of the famous book “Malgudi Days”?

प्रसिद्ध पुस्तक “मालगुडी डेज़” के लेखक कौन हैं?

(A) VS Naipaul / वीएस नायपॉल

(B) Deepak Chopra / दीपक चोपड़ा

(C) Rabindranath Tagore / रवींद्रनाथ टैगोर

(D) RK Narayan / आरके नारायण

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(D)

4. Which of the following book is written by Atiq Rahimi?

अतीक रहीमी ने निम्नलिखित में से कौन सी पुस्तक लिखी है?

(A) Earth and Ashes / पृथ्वी और राख

(B) Tonight This Savage Rite / आज रात यह बचत अनुष्ठान

(C) The Red Devil / लाल शैतान

(D) Witness The Night / साक्षी द नाइट

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(A)

5. Who wrote the book “Straight from the Heart”?

“स्ट्रेट फ्रॉम द हार्ट” पुस्तक किसने लिखी है?

(A) Kapil Dev / कपिल देव

(B) RK Karanjia / आरके करंजिया

(C) Amrita Pritam / अमृता प्रीतम

(D) Raj Mohan Gandhi / राज मोहन गांधी

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(A)

6. Who is the author of the book “Q & A”?

“Q & A” पुस्तक के लेखक कौन हैं?

(A) Arvind Adiga / अरविंद अदिगा

(B) Sulman Rushdie / सुलमान रुश्दी

(C) Taslima Nasreen / तस्लीमा नसरीन

(D) Vikas Swarup / विकास स्वरूप

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(D)

7. Who is the author of the books “Das Kapital” and “Communist Manifesto”?

“दास कपिटल” और “कम्युनिस्ट घोषणापत्र” पुस्तकों के लेखक कौन हैं?

(A) Karl Marx / कार्ल मार्क्स

(B) Leo Tolstoy / लियो टॉल्स्टॉय

(C) Gorky / गोर्की

(D) Turgenev / तुर्गनेव

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(A)

8. Who is the author of the famous book “A Better India: A Better World”?

प्रसिद्ध पुस्तक “ए बेटर इंडिया: ए बेटर वर्ल्ड” के लेखक कौन हैं?

(A) Azim Premji / अजीम प्रेमजी

(B) Rajiv Sikri / राजीव सिकरी

(C) N.R. Narayana Murthy / एन.आर. नारायण मूर्ति

(D) Prema Mahajan / प्रेमा महाजन

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(C)

9. Who is the author of the book “Magic Seeds”?

“मैजिक सीड्स” पुस्तक के लेखक कौन हैं?

(A) Vikram Seth / विक्रम सेठ

(B) Jhumpa Lahiri / झुम्पा लाहिड़ी

(C) Cyrus Mistry / साइरस मिस्त्री

(D) VS Naipaul / वीएस नायपॉल

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(D)

10. Whose autobiography is “My Life”?

“मेरी जिंदगी” किसकी आत्मकथा है?

(A) Nelson Mandela / नेल्सन मंडेला

(B) Bill Clinton / बिल क्लिंटन

(C) Margaret Thatcher / मार्गरेट थैचर

(D) JM Lyngdoh / जेएम लिंगदोह

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(B)

gk questions

<< Previous Post. . All Posts . . Next Post >>