In this page, we discuss on Most Important 10 General Knowledge Gk Questions in Hindi and English for any competitive exam like RRB, SSC, NTPC, Bank, etc . Also we provide PDF file for your better study.

GK questions in Hindi & English

Important Personalities

1. “Survival of The Fittest” whose quote is this?

“ योग्यता की उत्तरजीविता ” किसका कथन है? 

(A) Darwin / डार्विन

(B) William / विलियम 

(C) Huxley / हक्सले 

(D) Lemark / लेनमार्क

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(A)

2. Who was the first woman to scale the Mount Everest?

 पहली महिला जिसने माउंट एवरेस्ट की चढ़ाई की? 

(A) Bachendri Pal / बछेन्द्री पाल 

(B) Junko Tabei / जुनको तबेई

(C) Yoko Ono / योको ओनो 

(D) Aung Sung / ओंग संग

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(B)

3. Who was the person to demarcate the border between India and Pakistan?

भारत और पाकिस्तान के बीच की सीमा का निर्धारण करने वाला व्यक्ति कौन था? 

(A) Sir Mortimer Durand / सर मोरटाइमर डूरंड 

(B) Sir Henry Mcmahon / सर हैनरी मैकमैटन 

(C) Lord Mountbatten / लॉर्ड माउंटबेटन 

(D) Cyril Radcliffe / साइरिल रैडक्लिफ

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(D)

4. “Man is a political animal. A man who lives alone is either a Beast or a God” whose quote is this-

“ आदमी एक राजनीतिक जानवर हैं । एक आदमी जो अकेला रहता है या तो जानवर है या एक भगवान हैं ” , ये किसका कथन है ? 

(A) Montesquieu / मॉन्टेस्क्यू 

(B) Engles / एंजल्स 

(C) Sophistus / सोफिस्टस 

(D) Aristotle / अरस्तू

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(D)

5. Who was the first Indian woman to scale Mount Everest?

पहली भारतीय महिला जो माउंट एवरेस्ट पर चढ़ी? 

(A) Bachendri Pal / बछेन्द्री पाल

(B) Phu Dorji / फू दोरजी 

(C) Aung San Suu Kyi / आंग सान सू की 

(D) Yoko Ono / योको ओनो

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(B)

6. Who was the first woman to swim all seven major seas?

पहली महिला जिसने सभी सात प्रमुख समुद्रों को तैर कर पार कियाः 

(A) Chandni / चाँदनी 

(B) Bula Chaudhury / बुला चौधरी

(C) Mridula Rajiv / मृदुला राजीव 

(D) Priya Shanbhag / प्रिया शॉनबाग 

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(B)

7. Marx was the native of which of the following nations?

माक्र्स निम्नलिखित राष्ट्रों में से कौन से देश का मूल निवासी था? 

(A) Germany / जर्मनी

(B) Holland / हॉलैण्ड 

(C) France / फ्रांस 

(D) Britain / ब्रिटेन 

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(A)

8. Salim Ali was-

सलीम अली एक 

(A) Famous Urdu Poet / प्रसिद्ध उर्दू कवि 

(B) Famous Ornithologist / प्रसिद्ध पक्षी विज्ञानी

(C) Famous Gazal Singer / प्रसिद्ध गजल गायक 

(D) None of these / इनमें से कोई नहीं 

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(B)

9. Who is known as “The Father of Indian Nuclear Science”?

निम्नलिखित में से कौन भारत के परमाणु विज्ञान का पिता कहलाता है? 

(A) H.J. Bhabha / एच . जे . भाभा

(B) Satish Dhawan / सतीश धवन 

(C) C.V. Raman / सी . वी . रमन 

(D) S.S. Bhatanagar / एस . एस . भटनागर

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(A)

10. The first woman chief Minister of any state of India was-

निम्नलिखित में से कौन – सी महिला किसी भी प्रदेश की पहली मुख्यमंत्री बनी?

(A) Sarojini Naidu / सरोजिनी नायडू 

(B) Vijaylakshmi Pandit / विजयलक्ष्मी पण्डित 

(C) Sucheta Kriplani / सुचेता कृपलानी

(D) Jayalalitha / जयललिता

Show Answer / उत्तर दिखाओ

(C)




GK questions in Hindi & English

For more general knowledge or GK Questions for any competitive exams you can still visit another quiz pages and start preparation.


gk questions

<< Previous Post. . All Posts . .
Next Post >>