Chapter – 1 (Percentage)

math math practice Math Solution math tricks Uncategorized


Questions With Solution

1. If x is 25% smaller than y, then how much is y greater than x?

A. 33.33 %    B. 25 %    C. 75 %    D. 66.66 %

Solution :-

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-9.jpg

2. If P% of P is 36, then P is equal to:

A. 3600     B. 600    C. 60   D. 15

Solution :-

This image has an empty alt attribute; its file name is 2-3.jpg

3. 2 is what percent of 50?

A. 2 %    B. 2.5 %    C. 4 %    D. 5 %

Solution :-

This image has an empty alt attribute; its file name is 3-3.jpg

4. Of the two numbers, 40% of the larger number is equal to 60% of the smaller number. If the sum of the numbers is 150. What is the larger number?

A. 70     B. 80    C. 90    D. 60

Solution :-

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-1.jpg

5. If 60% of the income of A is equal to 75% of B’s income, then B’s income is equal to x% of A’s income, then find the value of x.

A. 70    B. 60    C. 80   D. 90

Solution :-

This image has an empty alt attribute; its file name is 5-3.jpg

6. The two numbers are in the ratio 2 : 3. If 20 is added to 20% of the smaller number, then the number obtained is 25 more than 10% of the larger number, then which is the smaller number?

A. 100    B. 160     C. 180     D. 200

Solution :-

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-3.jpg

7. Two numbers are 20% and 50% more than the third number respectively, then find the ratio of both the numbers.

A. 2 : 5      B. 3 : 5      C. 4 : 5     D. 6 : 7

Solution :-

This image has an empty alt attribute; its file name is 7-3.jpg

8. X has double rupees than Y and Y has 50% more money than Z if the average of the rupees of all three is 110. So how many rupees does X have?

A. 55        B. 60      C. 90        D. 180

Solution :-

This image has an empty alt attribute; its file name is 8-2.jpg

9. If A’s income is 25% less than B, then B’s income is by what percentage more than A?

A. 25 %         B. 30 %         C. 33.33 %         D. 29%

Solution :-

This image has an empty alt attribute; its file name is 9-2.jpg

10. When 15 is subtracted from a number, it decreases to 80%, then what will be 40% of that number?

A. 75          B. 60          C. 30            D. 90

Solution :-

This image has an empty alt attribute; its file name is 10-1.jpg

11. If A is 50% more than C and B is 25% more than C, then by what percentage is A more than B?

A. 25 %      B. 50 %     C. 75 %    D. 20 %

Solution :-

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-3.jpg

12. How much should be added to 15% of 160 so that the sum is equal to 25% of 240?

A. 24          B. 84           C. 60            D. 36

Solution :-

This image has an empty alt attribute; its file name is 12-2.jpg

13. In an examination, A got 25% marks more than B, B got 10% less marks than C and C got 25% mark more than D. If D got 320 marks out of 500, then how many marks did A get?

A. 405    B. 450    C. 360   D. 400

Solution :-

This image has an empty alt attribute; its file name is 13-2.jpg

14. 30% of a number is 27 more than 25% of the same number. What is the actual number?

A. 540     B. 270   C. 108    D. 90

Solution :-

This image has an empty alt attribute; its file name is 14.jpg

15. If A is 6 times more than B, then B is by what percentage less than A?

A. 64.82    B. 83.33     C. 28.56     D. 85.71

Solution :- Image

This image has an empty alt attribute; its file name is 15.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *